Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πως να διαλέξεις το αντιηλιακό σου



Τα αντιηλιακά επιλέγονται αναλόγως με το σημείο όπου θα χρησιμοποιηθούν και την ποιότητα του δέρματος. Συγκεκριμένα:
Στο πρόσωπο: υδραλκοολούχα ζελέ για το λιπαρό δέρμα, ελαιώδεις κρέμες για το ξηρό δέρμα.
Στο σώμα: γαλακτοματοποιημένες μορφές, λοσιόν, ζελέ, αφρός ή κρέμες αλκοολούχες ή ελαιώδη, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος.
Στο πρόσωπο και στο σώμα: αδιάβροχα είναι όσα περιέχουν σιλικόνη. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η μύτη, γύρω από τα μάτια, τα χείλη, χρησιμοποιούνται αντιηλιακά με μορφή ραβδίου (στικ).

Τι σημαίνουν οι δείκτες προστασίας 

Ο δείκτης προστασίας αναγράφεται σε κάθε συσκευασία και φανερώνει την ανθεκτικότητα που έχει το δέρμα στον ήλιο με τη χρήση του συγκεκριμένου αντιηλιακού. Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 υπόσχεται ότι με τη χρήση του το δέρμα μας έχει 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι θα είχε δίχως τη χρήση αυτού.
Ο ανώτερος δείκτης που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ως 25-30. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει αναγραφή ΔΠ άνω του 30.


Από τι μας προστατεύουν
Η προστασία των αντιηλιακών, είναι ουσιαστική, δεδομένου ότι τα δερματικά προβλήματα που προκαλεί η ακτινοβολία είναι ποικίλα και μερικά από αυτά πολύ σοβαρά. Ξεκινούν από το ερύθημα και φθάνουν στην ηλιοδερματίτιδα, στην ελάστωση του κυρίως δέρματος, στον καρκίνο του δέρματος, στη φαρμακευτική φωτοευαισθησία, στην επιδείνωση ορισμένων δερματοπαθειών.
Αγορά, τι πρέπει να προσέξω
Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και τα ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές. 
Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού
Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε, τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του.
Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;
Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο. 
Υπάρχει όντως αδιάβροχο αντηλιακό;
Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα, χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό, μην επαναπαύεστε. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό. 
ΠΡΟΣΟΧΗ στα babyoil 
Ναι μεν, χαρίζει λάμψη και υγιή όψη στην επιδερμίδα, τα οφέλη, όμως, από το baby oil σταματούν εδώ. Η προστασία που παρέχει από τον ήλιο είναι απλώς μηδενική. Μπορείτε, ωστόσο, να το χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο, γιατί ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα. 
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου